- کد مطلب : 5651 |
- تاریخ انتشار : 27 بهمن, 1399 - 13:55 |
- ارسال با پست الکترونیکی
رتبهبندی امنیت سرمایهگذاری در ایران | یزد اول، تهرانآخر
تهران، البرز، اصفهان و البته مازندران بهترتیب در درس امنیت سرمایهگذاری اقتصادی مردود شده و نتوانستهاند در بهار امسال نمره قابلقبول بگیرند.

اقتصادنويس: به گزارش همشهری آنلاین، روزنامه همشهری نوشت: میانگین نمره امنیت سرمایهگذاری در کل کشور در بهار امسال به روایت مرکز پژوهشهای مجلس ۶.۱۶ از ۱۰ بوده با این توضیح که نمره ۱۰ یعنی بدترین نمره و تاملبرانگیز اینکه نمره امنیت سرمایهگذاری ۱۸ استان از میانگین نمره کشوری بدتر بوده است. شاخصی که نمایانگر دلیل انتقادها و فریادهای سرمایهگذاران و فعالان اقتصادی است. تازهترین ارزیابی مرکز پژوهشهای مجلس میگوید؛ بهترتیب استانهای یزد، خراسان جنوبی، گلستان، سمنان و سیستان و بلوچستان در رتبههای بهتر از حیث شاخصهای تأثیرگذار بر امنیت سرمایهگذاری قرار گرفتهاند.
کسب و کارهای خـانگی جـان میگیرد
یافتههای گزارش دهم بازوی تحقیقاتی مجلس درباره شاخصهای فصلی امنیت سرمایهگذاری نشان میدهد امنیت سرمایهگذاری در بهار۱۳۹۹ نسبت به فصل قبل از آن و برخلاف روند فصل گذشته نامناسبتر (بدتر) شده است. زیرا امنیت سرمایهگذاری از ۱۰ بهعنوان بدترین و صفر بهعنوان بهترین در پاییز ۱۳۹۷ دارای کمیت۶.۴۳ و در زمستان همان سال۶.۱۸، در بهار سال بعد۶.۰۷ و در تابستان ۱۳۹۸ نیز ۶.۰۷ بوده که از بهبود تدریجی امنیت سرمایهگذاری حکایت داشته اما این روند رو به بهبود از تابستان۹۸به بعد متوقف و بهتدریج بدتر هم میشود. مرکز پژوهشهای مجلس فاش میکند روند بهبود امنیت سرمایهگذاری در پاییز۱۳۹۸ همزمان با بیثباتیهای بعد از افزایش قیمت بنزین در آبانماه ۱۳۹۸ معکوس شد و البته که نقش بیماری کرونا و تعطیلات اجباری چندماهه و پیشبینی نشده بسیاری از کسبوکارها در این وضعیت قابل توجه و اثرگذار بوده است.
انتقاد از بدقولی مسئولان
از نظر فعالان اقتصادی ایران بدقولی مسئولان ملی، استانی و محلی به وعدههای خود، اعمال نفوذ و تبانی در معاملات ادارات بدترین و آزاردهندهترین مولفههای اثرگذار بر امنیت سرمایهگذاری بوده درحالیکه در بهار امسال، انتقادها از رواج و توزیع کالاهای قاچاق، سرقت مالی شامل پول نقد، کالا، تجهیزاتو استفاده غیرمجاز از نام و علائم تجاری یا مالکیت معنوی فروکش کرده است. این در حالی است که در زمستان سال گذشته علاوه بر انتقاد از بدقولی مسئولان به وعدهها، فعالان اقتصادی از اختلال ناشی از تحریمهای خارجی هم گلایه داشتند. براساس نتایج این تحقیق، در بهار۱۳۹۹، از بین ۹حوزه فعالیت اقتصادی مورد سنجش در این پایش، فعالان اقتصادی در حوزه (هتل، رستوران، تهیه و توزیع غذا) مناسبترین ارزیابی را نسبت به سایر حوزهها و فعالان اقتصادی در حوزه ارتباطات، توزیع و... (حمل ونقل، انبارداری، عمده فروشی و خُرده فروشی) نامناسبترین ارزیابی را در میان همه حوزهها از وضعیت امنیت سرمایهگذاری ارائه کردهاند.
تأثیر کرونا بر امنیت سرمایهها
نامناسب شدن شاخص امنیت سرمایهگذاری در بهار۱۳۹۹ در شرایطی اتفاق افتاده که از اول اسفندماه ۱۳۹۸، پاندمی کرونا بهتدریج فروش بسیاری از واحدهای تولیدی را تحتتأثیر قرارداد تا حدی که فروش ویژه پایان سال و ایام نوروز ۱۳۹۹ عملا منتفی شد و این پدیده به بسیاری از کسبوکارها ضربات سختی زد و علاوه بر تعطیلیهای اجباری آن واحدها، بهدلیل ترس و هراس ایجاد شده در مردم، تقاضای همیشگی برای خرید و دریافت کالا و خدمات بهشدت کاهش یافت که بر اثر آن کسبوکارهای مختلف در زمینههای گوناگون و فراگیر را با کاهش شدید فروش و عرضه خدمات مواجه کرد. مرکز پژوهشهای مجلس میافزاید: از طرفی دیگر آسیب دیدن زنجیره تأمین بسیاری از کالاها، به تأمین نامتناسب با نیاز جامعه آن کالاها منجر شود و بهدنبال آن نوسان قیمتی را برای بسیاری دیگر از کالا و خدمات به بار آورد.
راز برداشت متفاوت دولت و مردم
چالش اساسی اما اینجاست که چرا مقامات و مسئولان از بهبود وضعیت سخن میگویند و برداشت فعالان اقتصادی این است که وضع بدتر شده است. بازوی تحقیقاتی مجلس میگوید: اتکای صرف به آمارهای رسمی ممکن است تحلیلها و تفسیرهای امنیت سرمایهگذاری را دچار خطا کند و آنچه فعالان اقتصادی برای سرمایهگذار ملاک تصمیمگیری قرار میدهند احساس و ادراک آنها از شاخصهای مورد بررسی است و نه آمارهای رسمی. به همین دلیل بین آنچه مسئولان براساس آمارهای رسمی روایت میکنند با با احساس امنیت، احساس تورم، احساس رشد و اشتغال و احساس کارایی نزد فعالان اقتصادی متفاوت و گویای شکاف میان نتایج واقعی عملکرد دولت از یکسو و احساس و ادراک و انتظارات مردم است.
بی ثباتی در محیط سرمایهگذاری
یافتههای این تحقیق میگوید: روند نماگر ثبات اقتصاد کلان بر شاخص امنیت سرمایهگذاری در چند فصل گذشته پرنوسان بوده و در بهار۱۳۹۹ این نماگر همانند زمستان ۱۳۹۸ دومین نماگر نامناسب از میان ۷نماگر دیگر ارزیابی شده است. بهنحوی که در دوره بهار و تابستان ۱۳۹۸ احتمالا بر اثر کاهش محسوس نوسانات ارزی و تثبیت نسبی نرخ تورم و تاحدودی تثبیت قیمت مواداولیه رتبه این نماگر بهتر بوده، اما در پاییز۱۳۹۸ بر اثر تغییر برخی سیاستهای دولت ازجمله افزایش ناگهانی قیمت بنزین و تغییر انتظارات تورمی مردم، وضعیت کلی نماگر اقتصاد کلان نامناسبتر از فصل گذشته ارزیابی شده بود. ولی مجددا در زمستان ۱۳۹۸با وجود آنکه کمیت نمرهای آن بهتر شده، ولی بهعنوان دومین نماگر نامناسب حکایت از وضعیت وخیمتر اقتصاد کلان از منظر فعالان اقتصادی دارد. بهعبارتی با توجه به شرایط کلان اقتصادی ایران و همچنین روند اتفاقات زمستان ۱۳۹۸ و بهار۱۳۹۹، از شیوع کرونا گرفته تا تعطیلیهای اجباری بنگاهها و وضعیت کلان اقتصاد کشور همچنان برایند ارزیابی نامناسبترین مؤلفههای نماگر ثبات اقتصاد کلان نسبت به سایر نماگرها وجود دارد. قابل توجه اینکه وضعیت این نماگر در پایش بهار ۱۳۹۹در استانهای یزد، کردستان و سمنان نسبت به سایر استانها بهتر و مناسبتر ارزیابی شده و در استانهای البرز، چهارمحال و بختیاری و هرمزگان نامناسبتر از بقیه بوده است.
راز جابهجایی رتبه استانها
مطالعات نشان میدهد در رتبهبندی استانها براساس دادههای آماری، شاهد نوعی پراکندگی استانهای برخوردار و کمتر برخوردار در پایین و بالای فهرست هستیم. برای مثال، تهران در کنار چند استان کمتر برخوردار همانند چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، لرستان و کردستان در پایین فهرست قرار گرفته که این امر میتواند بهدلیل پراکندگی و تنوع مؤلفههای آماری شاخص امنیت سرمایهگذاری باشد. از طرف دیگر توجه به این نکته لازم است که هرچند یک بنگاه اقتصادی که در یک استان خاص فعالیت میکند، اما از مؤلفههای شکلدهنده امنیت سرمایهگذاری در دیگر استانها میتواند متأثر باشد. برای مثال، مواداولیه را از استانی دیگر خریده و چک برگشتی دارد یا برای انعقاد قراردادی به استان دیگر رفته و منجر به تصادف شده یا محصولش را در جای دیگری فروخته و خلف وعده صورت گرفته و مواردی نظیر اینها. به بیان روشنتر نوعی درهمتنیدگی بین استانی وجود دارد که ایفای مسئولیت اجتماعی آحاد افراد در یک استان فقط شاخص آن استان را بهبود نمیبخشد، بلکه آثار جانبی مثبتی برای کل کشور بهطور مستقیم و غیرمستقیم دارد.
بیاعتمادی؛ نتیجه بدقولی
مرکز تحقیقات مجلس به صراحت میگوید: ضروری است مسئولان کشوری، لشکری و استانی برای جلب بیشتر اعتماد مردم و ارتقای امنیت سرمایهگذاری در کشور و نیز استان خود، در عمل به وعدهها بیشتر همت کنند و درصورتی که احتمال تحقق وعدها را در زمان مورد نظر اندک میدانند، از اعلام آن خودداری کنند. چراکه تکرار تعداد دفعات نامناسب ارزیابی شدن مؤلفه عمل مسئولان ملی به وعدههای داده شده نشاندهنده حساسیت و توجه بسیار بالای فعالان کسب وکار مشارکتکننده در این پایش امنیت سرمایهگذاری نسبت به صحبتها و قول و وعدههای داده شده مسئولان کشور و اثرگذاری بسیار بالای صحبتهای آنها در فضای کلی امنیت سرمایهگذاری است. نتیجه اینکه قدرت و سرعت موتورهای رشد اقتصاد ایران، به بخش خصوصی مستقل، پویاو سالم نیازدارد و فراهم شدن محیط مساعد و مناسب برای فعالیت بخش خصوصی، مستلزم شناسایی عوامل اصلی تعیینکننده عملکرد بنگاهها و حذف چالشهای پیشرو است؛ کاری که وظیفه ذاتی، ولی متأسفانه تا حدودی زمینمانده در ایران است.

آخرین اخبار
- آمادگی ۶۹ هزار مگاوات ظرفیت نیروگاهی برای تابستان
- برخی استانداردهای 85گانه خودروسازی تعلیق شد
- توئیت نوبخت درباره رتبه ۱۸ اقتصاد ایران در جهان
- عقبنشینی قیمت خودرو به روزهای پایانی سال ۹۹
- اتفاق تازه در بازار طلای ایران / مردم به جای طلا، نقره میخرند
- نامه رئیس سازمان بورس به بانک مرکزی در مورد نرخ تسعیر ارز
- حملات سایبری گسترده علیه زنجیره تامین واکسن کووید
- ثبات نسبی در بازار جهانی نفت/ نفت در مسیر 70 دلار
- 60 درصد درخواستها به مجوز کسب وکار ختم شد
- دستیابی ایران به غنیسازی ۶۰ درصدی اورانیوم تایید شد
- ایرانی ها از بزرگ ترین خریداران خانه در ترکیه
- قرارداد خرید ۶۰ میلیون دور واکسن اسپوتنیک وی از روسیه نهایی شد
- قیمت گذاری دستوری مانعی برای صنعت خودرو!
- ۲۱.۵ میلیون تن از تعهد افزایش ظرفیت تولید پتروشیمی محقق شد
- کدام کشور صدرنشین سرمایهگذاری صنعتی خارجی در ایران است؟
- بیت کوین از ۶۳ هزار دلار گذشت
- فرانسه قطار را جایگزین پروازهای کوتاه میکند، برای مقابله با گرمایش
- اوپک پیشبینی خود از رشد تقاضای نفت در ۲۰۲۱ را افزایش داد
- شرایط برای همکاری رنو نامشخص است
- پولهای بلوکه شده ایران در عراق آزاد میشود
- ۴۱ هزار مگاواتی شدن مصرف برق
- رئیس سازمان ملی بهره وری: وضعیت بهره وری در کشور مناسب نیست
- شورای رقابت فعلا از افزایش قیمت خودرو منصرف شد
- ارزهای آزاد شده عمان چه شد؟
- سقوط ۲۳ درصدی تولید گاز اروپا در سال گذشته
- تمامی بانکها تا آخر اردیبهشت کارت اعتباری سهام عدالت صادر میکنند
- پیشبینی سرمایهگذاری ۸۰ میلیارد دلاری چینیها در معادن کشور
- تحلیل وزیر اقتصاد دولت دهم از سند همکاری با چین
- بیانیه روسیه درباره نشستهای برجام در وین
- چند شرط برای نجات اقتصاد در ۱۴۰۰
- درس مهم سال 99 به سیاستگذاران اقتصاد ایران
- ۲ هزار و ۵۵۵ شغل در منطقه آزاد چابهار ایجاد شد
- صفحه نخست روزنامه آفتاب يزد
- همتی: اگر از من پرسیده بودند حتما FATF را تایید میکردم
- تمایل هند به خرید بیشتر نفت ایران
- طلای جهانی در مسیر ثبت افزایش هفتگی
- خبر مهم برای سهامداران و معامله گران بورس
- انتقاد فرشاد مومنی از توافق باچین
- جزئیات کامل نرخ دیه در سال 1400
- جدیدترین لیست بزرگترین شرکتهای جهان
- پیشنهاد برای جبران زیان سهامداران خُرد
- تيتر روزنامه وطن امروز در خصوص مرغ!
- افزایش ۳۰ درصدی صادرات گاز روسیه به اروپا در سه ماهه نخست ۲۰۲۱
- بدون صنایع معدنی، حتماً در تأمین ارز مشکل داشتیم
- افزایش ۵۰۰ میلیارد تومانی سرمایه بانک مرکزی
- خبر مهم سخنگوی قانون چک برای صادرکنندگان چک
- یک میلیون بشکه نفت ایران پشت کانال سوئز
- 70درصد مردم کد سهامداری دارند
- قرارداد ایران و چین تکرار ترکمانچای است؟
- نرخ تورم اسفند ۹۹ به تفکیک استان ها/ قم، ارزانترین استان
- امضای قرارداد ۶۰ میلیون یورویی بین دو شرکت انرژی وپتروشیمی داخلی
- شیائومی وارد حوزه خودروهای برقی شد
- احیای بیش از ۱۴۰۰ واحد راکد صنعتی
- بسته پیشنهادی وزارت صمت برای تحقق شعار سال
- بازدهی بورس در سال ۹۹ بالاتر از مسکن و ارز قرار گرفت+نمودار
- افزایش بدهی کشورهای در حال توسعه در دوران کرونا
- دارندگان خودرو تعیینکننده قیمتهای بازار شدهاند
- برکناری مشاور رئیس جمهور کره جنوبی به علت بالابردن اجاره آپارتمانش
- احتمال توقف تولید برق نیروگاه اتمی بوشهر
- تامین قطار با سرعت ۳۰۰ کیلومتر بر ساعت در سال ۱۴۰۰
- تاثیر مسدود شدن کانال سوئز بر آینده بازار طلای سیاه
- آیا چین در نفت و گاز ایران سرمایه گذاری میکند؟
- واگذاری 18 هزار میلیارد تومان سهام دولت به بانک صادرات
- تجارت 19 میلیارد دلاری ایران با چین در سال99
- iEVA50؛ نسخه الکتریکی JAC J5 بازار ایران
- سقوط قیمت بیتکوین به ۵۱ هزار دلار
- رشد ۲ درصدی قیمت نفت به دلیل مسدود شدن کانال سوئز
- رشد ۷ درصدی بخش صنعت در شرایط تحریم و کرونا
- کشف ذخایر میعانات گازی جدید در دریای خزر
- رتبه ۱۶ تا ۲۲ اقتصاد ایران در جهان
- مذاکرات مایکروسافت برای خرید ۱۰ میلیارد دلاری یک پیام رسان
- جذب ۲۴۰۰ میلیارد تومان سرمایه خصوصی در بنادر
- راغفر: اولین اقدام دولت بعد باید رساندن دلار به ۱۰ هزار تومان باشد
- محدودیتهای کرونا در اروپا نفت را ارزان کرد
- سرمایه گذاریهای جدید مهم ترین چالش تولید امسال
- ریزش بیتکوین و اتریوم
- چرا تورم ۲۲ درصدی محقق نشد؟ / پیشبینی نرخ ارز سال ۱۴۰۰
- نرخ تورم سالانه منتهی به اسفندماه اعلام شد
- افزایش سقف انتقال کارت به کارت تا ۱۰ میلیون تومان
- آینده مبهم صنعت سیمان ایران
- پیشبینی بورس در سال ۱۴۰۰ / انتخابات چقدر بر بورس تاثیر دارد؟
- چرا ترکیه دیگر از ایران کالا نمی خرد؟
- شورای نگهبان بودجه سال ۱۴۰۰ را تایید کرد
- فردا نرخ بیمه شخص ثالث تعیین میشود
- بانکهای با زیان انباشته را بشناسید + اینفوگرافیک
- روحانی: تحولی بزرگ در تولید مس به وجود میآید
- بهرهبرداری از ۵ طرح پتروشیمی در بهار ۱۴۰۰
- سرمایه گذاری ۱۰ میلیارد دلاری امارات در اسرائیل
- تحقق کامل درآمدهای مالیاتی سال 99/ نحوه محاسبه مالیات خودروهای میلیاردی
- بلومبرگ: پیشبینی واردات ۸۵۶ هزار بشکه نفت چین از ایران
- شرط حل بحران بازار سرمایه
- رسیدگی شورای نگهبان به لایحه بودجه پایان یافت+ متن ایرادات
- رشد مثبت صنعت به هنگامه رشد منفی اقتصادی
- اروپا از مذاکرات فشرده درباره برجام خبر داد
- بیت کوین در مرز ۶۰ هزار دلاری شدن
- فروش هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان اموال تملیکی در ۱۱ ماهه سال ۹۹
- جانمایی فولاد 10 میلیون تنی چابهار مشخص شد
- وزیر اقتصاد: برای تامین کسری بودجه دست در جیب مردم نکردیم
- فرآیند هوشمندسازی در بازار سهام شتاب گرفت
- سرمایه گذاری یک میلیارد دلاری برای توسعه و تکمیل بندر چابهار
افزودن نظر جدید